Skaistuma e-žurnāls

~ Viss par skaistumkopšanu~

Glikācija: kā izvairīties no priekšlaicīgas novecošanas?

Nav novecošanās – notiek olbaltumvielu glikācija. Izdomāsim, ko slēpj šis nesaprotamais termins "glikācija" un kā šis process ietekmē cilvēka novecošanos.

Kāpēc priekšlaicīgas grumbas parādās 20-25 gadu vecumā? Kas noved pie priekšlaicīgas novecošanas? Kāpēc seja zaudē savu elastību un tvirtumu? Par to visu mēs runāsim šajā rakstā.

Katrs cilvēks katru dienu saskaras ar glikāciju. Lai neiedziļinātos medicīniskajos terminos un vienkāršā un saprotamā valodā izskaidrotu terminu "glikācija", mēs sniegsim piemēru. Cepot maizi vienmēr parādās smaržīga kraukšķīgi brūna garoza, cepot gaļu - raksturīga smarža, raksturīga krāsa un raksturīga garša. Tas viss ir olbaltumvielu glikācija

Ogļhidrāti, kas nonāk organismā ar pārtiku, tiek sadalīti ļoti vienkāršos cukuros – saharozē, fruktozē, galaktozē un laktozē. Kad šie cukuri satiekas ar olbaltumvielām (aminoskābju atlikumiem) un savienojas ar tiem, notiek olbaltumvielu glikācija.

Tas ir, glikācija ir ķīmisks process, kurā cukurs savienojas ar olbaltumvielām, radot glikozilētus produktus. Šis process ir neatgriezenisks, tas notiek ar katru cilvēku visas dzīves garumā, ar laiku paātrinoties un iegūstot spēku.

Lai saprastu, kā olbaltumvielu glikācija ir saistīta ar priekšlaicīgu novecošanos, ir svarīgi pievērst uzmanību 2 lietām.

Pirmkārt, ir svarīgi atcerēties un saprast, ka dzīvība ir olbaltumvielu ķermeņu pastāvēšanas veids. Un tieši no tā, kā šie proteīnu ķermeņi pastāv, ir atkarīga katra konkrētā cilvēka, katra konkrētā organisma dzīves kvalitāte.

Otrkārt, ir svarīgi saprast, ka glikācija notiek visa organisma līmenī un ietekmē absolūti visus proteīnus, mainot to īpašības.

Tagad, to zinot, aplūkosim, kā glikozēti pārtikas produkti paātrina novecošanās procesu.

 

Cilvēka ķermeņa galvenā daļa sastāv no kolagēna - no ārpusšūnu matricas, un kolagēns šajā ārpusšūnu matricā ieņem dominējošo stāvokli. Parasti kolagēna molekulas ir garas atsperes, kas iet paralēli viena otrai. Un tieši šo atsperu stiepšana un saspiešana nosaka visu orgānu, visu audu elastību un vielmaiņas procesu pareizību.

 

Kad organismā notiek proteīnu glikācijas process, starp šīm atsperēm parādās ieliktņi, kas kavē kolagēna molekulu stiepšanos un kontrakciju, kā arī pārkāpj proteīnu īpašības.

 

Ņemot vērā, ka cilvēka ķermenis ir 80% no ārpusšūnu matricas, kurā, kā noskaidrojām, galveno daļu aizņem kolagēns. Var secināt, ka kolagēna glikācija noved pie ļoti bēdīgām sekām.



Olbaltumvielu glikācijas avots ir ātrie ogļhidrāti – miltu izstrādājumi, maizes izstrādājumi, piena šokolāde, cukurs, kartupeļu biezeni, manna, čipsi un citi produkti, kuru sarakstus var ātri un vienkārši atrast internetā. Glikācijas avots ir arī glikācijas galaprodukti - cepti un cepti ēdieni.

 

Visi šie produkti, pirmkārt, paaugstina cukura līmeni asinīs un būtiski samazina paredzamo dzīves ilgumu. Kā? Fakts ir tāds, ka proteīna glikācijas laikā veidojas vēl viens bojāts proteīns, ko sauc par glikozepānu. Šis proteīns pārkāpj kolagēna īpašības, pārkāpj gludo muskuļu elementu proteīnu īpašības, kas izraisa asinsvadu stīvumu. Tas ir, trauki vairs nevar darboties ne sasprindzinātā, ne saspiestā stāvoklī, kas izraisa asinsvadu sistēmas patoloģijas.

 

Turklāt saišu aparāts, locītavu skrimšļi, starpskriemeļu diski – arī tās visas ir ar kolagēnu bagātas struktūras. Attiecīgi glikācija izraisa muskuļu un skeleta sistēmas bojājumus un fiziskās aktivitātes samazināšanos, kas savukārt izraisa asinsrites ātruma samazināšanos, limfas kustību, skābu vielmaiņas produktu uzkrāšanos, hipoksiju un sistēmisku iekaisuma procesu. , kas arī nopietni noplicina organisma resursus un noved pie priekšlaicīgas novecošanas.

Turklāt proteīnu glikācijas tēma ir iecienīta kosmetologu vidū, jo priekšlaicīga grumbu parādīšanās - 20-25 gadu vecumā, nevis 45 vai 50 gadu vecumā - ir saistīta ar priekšlaicīgu proteīnu glikāciju.

Olbaltumvielu glikācijas process ir neatgriezenisks, to nevar novērst, bet to var palēnināt. Tagad izdomāsim, kas jādara, lai palēninātu novecošanās procesu? Kādas ir vienkāršākās lietas, ko varat darīt, lai izvairītos no pārmērīgas proteīna glikācijas un priekšlaicīgām grumbām?

 

Pirmkārt, ir nepieciešams izslēgt no uztura pārtiku, kas pagatavota cepot.

 

Otrkārt, ieteicams krasi ierobežot vienkāršu cukuru, ātro ogļhidrātu un pārtikas ar augstu glikēmisko indeksu saturošu pārtikas produktu patēriņu. Ja to ir grūti izdarīt, pievērsiet uzmanību, vai jums nav tāda patoloģija kā parazitoze, jo parazīti, kas barojas ar cukuriem, rada papildu bada sajūtu un vēlmi ēst saldumus. Lai apgrūtinātu parazītu iekļūšanas procesu organismā un to tālāku fiksāciju, uzturā ieteicams iekļaut dažādas garšvielas, garšvielas, rūgtumu un pikantus ēdienus.

 

Treškārt, vitamīni B1 un B6 nopietni kavē proteīnu glikāciju, tāpēc uzturā ir jāiekļauj ar šiem vitamīniem bagāti pārtikas produkti.

 

Un vēl viens, ne mazāk svarīgs ieteikums – dzeriet daudz ūdens. Dzeršanas režīms ļauj pilnībā apmainīties vai saņemt organismam skābekli un barības vielas, kā arī izvadīt skābos vielmaiņas produktus, tādējādi novēršot stagnāciju.

 

Mēs ceram, ka šis raksts jums bija noderīgs. Vairāk interesantu, vajadzīgu un noderīgu informāciju varat atrast mūsu mājaslapā.Turpat var iepazīties arī ar uzņēmuma darbību un uzņēmuma Francijā ražotajiem dabīgajiem ādas un matu kopšanas līdzekļiem pie pasaules labākajiem ekspertiem.


© 2024 All Rights Reserved.